Försvarsfrågor

(Fram till 2013-04-24 fanns artiklar i försvarsfrågor på sidan "Samhällsdebatt".)

Entimmesförsvaret

2017-07-29

IT-skandalen, med medföljande regeringskris, har kommit att handla om Transportstyrelsen, och om huruvida Peter Hultqvist ska sparkas eller inte. Diverse topphemliga register har spritts över nejden. Nu handlar det bara om att sopa tillbaka registren i servrarna igen, så kan vi glömma alltihop, luta oss tillbaka och ägna oss åt ”business as usual”.

Så är det tyvärr inte. Vill man veta något väsentligt, räcker det inte bara med att läsa löpsedlar och rubriker, och förstrött lyssna på kommentatorernas hastigt hopkomna koncentrat. Man måste läsa ledarsidorna, och annat lite tyngre material. Exempelvis en artikel på DN:s ledarsida den 26 juli, av Lisa Magnusson.

Mot slutet av artikeln säger hon så här:

FRA”Men det här handlar inte bara om henne (den sparkade generaldirektören Maria Ågren). Riksrevisionen har flera gånger påpekat att säkerheten i myndigheternas informationshantering är undermålig, och har allvarliga brister. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap är ironiskt nog så skör att någon i våras kunde ta sig in i systemet och skicka ut mejl därifrån. Och i dagarna meddelade Försvarets radioanstalt att de låtit sina hackare bryta sig in hos de femton mest skyddsvärda myndigheterna, och att de lyckats i samtliga fall. Vissa myndigheter tog de sig in i på mindre än 60 minuter.”

Notera att när FRA provhackar sig in i svenska statens hemligaste register, då lyckas de i samtliga fall. Smaka på det: I samtliga fall.

Ett självklart faktum är att det som en handfull hackare på ett litet statligt verk i lilla Sverige kan göra, det kan också Ryssland göra. Och då kan vi bara konstatera, att den information Ryssland vill ha, den kan de praktiskt taget hämta från hyllan.

Lisa Magnusson kallar Sveriges IT-beredskap för ”ett ynka entimmesförsvar”. Jag kan bara instämma.

Basti