Historia

Vem var Günter Schabowski?

2015-11-02

För ett par årtionden sedan florerade modeordet ”doldis”. Det är beteckningen för en person som i det tysta har uträttat stora ting, men som inte har blivit uppmärksammad för det. Günter Schabowski var en sådan person.

Günter SchabowskiÅr 1989 var han den kommunistiska DDR-regeringens talesman. Det var knappast någon maktposition att tala om. Östtyskland, och hela östblocket, var i kris. Schabowskis uppgift var enbart att hålla dagliga presskonferenser, och då i direktsändning läsa upp de meddelanden som DDR-regeringen förelade honom. När han den 9 november 1989 åt sin frukost, kunde han knappast ana att han samma dag skulle förorsaka hela östblockets fall.

Denna dag hade den östtyske partiledaren Egon Krenz givit Schabowski ett manus som denne skulle läsa upp på dagens presskonferens. Innehållet var sensationellt. DDR-regeringen hade beslutat att låta sina medborgare resa fritt över gränsen till väst.

Schabowski läste upp meddelandet. En av journalisterna frågade när detta skulle börja gälla. Schabowski letade i sina papper, men kunde inte hitta någon angiven tidpunkt. Egon Krenz hade helt enkelt glömt bort den detaljen. Schabowski antog då att resetillståndet skulle börja gälla i och med att meddelandet var uppläst. Så hans svar på journalistens fråga blev:

”Sofort” (omedelbart).

Det skulle visa sig att i och med att Günter Schabowski uttalade detta i sig oansenliga, tvåstaviga ord ”sofort”, så störtade han hela östblocket. Inom ett par timmar hade tiotusentals östberlinare samlats vid gränsövergångarna. Strax före midnatt den 9 november 1989 öppnades den första gränsbommen, och snart började jublande berlinare att riva den förhatliga Berlinmuren.

Östtyskland drog med sig Sovjet i fallet. Michail Gorbatjov blev dess siste president. Efter en dramatisk dödskamp, med bland annat ett kuppförsök, upplöstes Sovjetunionen formellt den 31 december 1991.

Efter den tyska återföreningen dömdes Günter Schabowski till tre års fängelse för sin medverkan i morden på de östberlinare som försökte fly till Västberlin. Han blev benådad efter ett år. Igår, den 1 november, avled han i en ålder av 86 år.

Basti