Värdelöst vetande

Här kan du skaffa dig kunskaper som du absolut inte har någon som helst praktisk nytta av, men som är rätt kul ändå.

Kungens hemlighet

2017-07-06

När marshalken Jean Baptist Bernadotte accepterade posten som svensk konung, uppträdde han lite underligt, i ett speciellt avseende: Han vägrade bestämt att låta någon få se honom i bar överkropp. Detta gällde alla, till och med konungens livmedikus.

Upprinnelsen till Konungens hemlighet var politisk. Vid den här tiden var det franska kungadömet på väg att störtas. Och Jean Baptiste Bernadotte var en hänförd anhängare av republiken. Han var så entusiastisk, att han på sitt bröst lät tatuera stridsropet ”Död åt kungar”!

Jean Baptiste BernadotteTatuerarna på den här tiden var tämligen skickliga. Men det tog ett par hundra år till, innan lasern uppfanns, och tatuerarna lärde sig att ta bort oönskade tatueringar. Så Kung Bernadotte fick leva resten av sitt liv med skjortan ordentligt knäppt.

Min källa till denna historia är BBC:s TV-program ”QI” (Quite Interesting), närmare bestämt dess danska programledare Sandy Togsvig. Detta programs redaktion brukar ha ganska väl reda på sig gällande sakuppgifter. Men för att inte förstöra en god historia har jag undvikt att kolla storyn. Så vi får väl se om den håller…

Basti