Politik och ekonomi

Jag är av den bestämda åsikten att den som uttalar sig i politiska frågor bör tydligt deklarera sin politiska hemvist. Annars är det svårt att rätt värdera den personens uttalanden. Om Lars Ohly säger "All makt åt folket - krossa kapitalet!" så blir ingen särskilt förvånad, men om Fredrik Reinfeldt säger samma sak, så är det en braksensation. Sålunda meddelas härmed att jag ser på den politiska delen av tillvaron genom Moderaternas blå glasögon.

Storm i TV

2017-08-30

Det blåser storm i Sveriges Television. Huvuden rullar. Avtal sägs upp med en stor andel av de populära programledarna. Anledningen till detta ”blodbad” är mig inte bekant. Kanske behöver makthavarna visa att de har makt, och nu har de demonstrerat denna makt.

Omvälvningen syns tydligast i SVT:s morgonprogram, som till här om dagen hette Gomorron Sverige. Nu heter det Morgonstudion. Skillnaden mellan dessa två är nyheterna. Gomorron Sverige bestod av dels nyheter, dels diverse intervjuer, soffprogram med mera.

Nyheter har den egenskapen, att de inkommer oregelbundet. Ibland kommer ett stort antal nyheter på en gång, och ibland är det nyhetstorka flera dagar i sträck. Vilken TV-tittare som helst inser, att Morgonstudion genom sin nya programprofil drar på sig en kännbar akilleshäl. När det blir nyhetstorka, då har programledningen bara två åtgärder att ta till: a) att köra samma nyheter om och om igen, eller b) att ta in mindre, lokala, nyheter. Det är väl en ganska väl grundad gissning att tittarna kommer att tröttna på sådant monotont tuggande.

Ovanpå detta återstår att se vad tittarna kommer att tycka, när de inser att  flera av deras favoriter i rutan har fått sparken, trots att många av dem var omtyckta, och hade höga tittarsiffror.

Nåväl, vi får väl se hur det går.

Basti