Samhällsdebatt

Hur länge ska vi tåla det här?

2018-03-10

 

Vi bilägare som bor i Stockholmsregionen är vana vid att bli jagade som villebråd av mer eller mindre ackordsavlönade p-nissar.  Mestadels reagerar vi  inte ens för  terroristartade bilistjakter på alla plan, från riksdagen till gator i undanskymda förorter. Men här om dagen inträffade något som fick även de mest luttrade bilister att reagera.

En ambulans i Farsta fick här om dagen en parkeringsbot under utryckning. Det utfärdande företaget, Q-park, gjorde som man brukade – man kopplade bort förnuftet, agerade ståndrätt och lappade ambulansen, trots att ambulansbesättningen noga sett till att ambulansen inte stod i vägen för den övriga trafiken i bostadsområdet.

Ambulansens ärende var brådskande. Patienten hade smärtor i bröstet, vilket kunde tyda på en pågående hjärtinfarkt. Detta imponerade dock föga på parkeringsbolaget. Regler är regler. Basta.

Denna händelse skulle normalt ha slutat med att blåljuspersonalen slokörat hade tvingats  betala p-boten ur egen ficka. Men då hade man inte räknat med ambulanssköterskan Klara Karlsson. Hon gjorde ett inlägg på Facebook, där hon skildrade hela den bisarra händelsen.

Och nu blev det andra bullar. Denna idiotiska maktutövning ruskade om medborgarna. Klaras inlägg nådde 21 000 abonnenter. Q-parks VD, Peder Ståhlberg, fick sina fiskar varma. Till en början reagerade han dock med ryggmärgen, och blånekade. Läs här hans magnifika logik:

”Jag tvivlar inte alls på att hon var under utryckning. Men hon stod på en avgiftsbelagd parkeringsplats, och hade inte betalt, vilket gjorde att vår parkeringsvakt inte trodde att hon var på utryckning.”

Q-park menar alltså att ett blåljusfordon ska anses vara under utryckning endast om p-avgiften är betald! Detta betyder, enligt vad jag kan förstå, att svenska utryckningsfordon har fått sitt eget moment 22: En ambulans får parkera fel om den är under utryckning, men för att bevisa att fordonet är under utryckning, så måste besättningen först uppsöka en p-automat, och betala parkeringsavgift. Vad i hela fridens namn är detta för slags logik?

Man kan bara ana hur det skulle se ut om all blåljuspersonal skulle börja följa reglementet till punkt och pricka. Tänk er en brandbil, som anländer till en brinnande byggnad. Personalen hittar ingen ledig p-plats. Då återstår bara en sak: Lämna brandplatsen, återlämna brandbilen och gå på lunch.

Det är politikerna som stiftar lagar, och det är vi medborgare som har tillsatt politikerna. Sverige är en av världens främsta demokratier, så vi medborgare har ingen att skylla på. Det är vi själva som bestämmer.  Vi bilister har satt oss själva i skiten.

Det är alltså medborgarna själva som har gjort det omöjligt att ta bilen in till stan. Själv har jag artros i knäna, och skulle behöva använda min bil för att ta mig till läkar- och tandläkarbesök. Tyvärr går inte det, för bilhatarklubben har dragit in alla parkeringsplatser. Så jag får ta taxi. Till min tandläkare på Luntmakargatan, till Karolinska eller till Danderyds sjukhus kostar det tusen spänn.

Hur länge har ni tänkt att vi ska tåla detta översitteri?

Basti